viernes, 4 de octubre de 2013

L’eterna ciutat dormitori ha de morir amb el 2013

Segur que aquest no és el primer cop que escoltem el concepte ciutat dormitori associat a Vilanova. Tristament ho hem estat durant molts anys, sempre a l’ombra d’Igualada que, com tenia una certa lògica en aquells temps, era la ciutat on es concentrava la major part de la indústria i on s’havien pogut desenvolupar la majoria de serveis.
L’arribada de la democràcia ha permès, amb major o menor èxit, dotar de nous espais i serveis a la ciutat, i precisament d’allò que no ha sortit bé emana el concepte de ciutat dormitori actual que molta gent té assimilat. Aquest concepte o sensació està present en molts sectors, però és preocupant quan apareix entre els joves. A Vilanova molts hem tingut aquesta sensació durant els últims anys. El fet de no trobar una oferta d’activitats juvenils adequada durant tot l’any, les conseqüències de deixar les polítiques de joventut en mans de l’Ajuntament per la manca d’implicació juvenil i un llarg ha empès a molts joves a marxar de Vilanova quan es celebraven activitats destinades a ells i a elles. No és un cas únic, a Igualada fa 10 anys els joves no es deixaven veure per la Festa Major, per increïble que pugui semblar avui dia, fins que va aparèixer la Coll@nada amb una proposta diferent i que ha esdevingut un èxit a la capital anoienca.

A Vilanova teníem un Consell Jove que va estar en actiu fins fa uns anys, i hem hagut d’esperar al 2013 per recuperar-lo. A més, enguany han aparegut dues entitats juvenils de nova creació al panorama associatiu vilanoví: Joves de Vilanova del Camí i Vilajove 13. En una època en la qual Vilanova semblava sumida en el pessimisme com a ciutat en molts àmbits, el seu teixit associatiu juvenil s’està reactivant. Amb la creació del nou consell jove, associacions i joves individuals tenim una oportunitat immillorable per desenvolupar unes dinàmiques i prendre decisions col·lectives que ajudin a crear entre el jovent la consciència de formar part d’un projecte comú i integrador. Ara és el moment en què el jovent vilanoví ha d’actuar per guanyar el seu present i garantir el futur, per dir sense cap vergonya que és de Vilanova i treballa per fer de Vilanova una ciutat més comprensiva amb els joves, més cohesionada, per deixar clar que la nostra ciutat va molt més enllà d’un dormitori gris. Organitza’t, organitzem-nos i fem que el 2013 sigui el primer any d’un projecte que ens ha de portar a la plenitud com a joves i com a poble. Mai havia estat tan a prop, és el moment que molts esperàvem, no el desaprofitem. Enterrem per sempre la ciutat dormitori.

No hay comentarios:

Publicar un comentario